woensdag 23 januari 2008

de nationale voorleesdagen

<
Van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari vinden De Nationale Voorleesdagen 2008 plaats, met als landelijke aftrap Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 23 januari.

Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hun heel veel plezier!
Zo worden kleintjes grote lezers.

Kleine muis zoekt een huis van Petr Horácek is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos de titel uit het aanbod van prentenboeken die in 2006 verschenen zijn. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuter en verwerking in hun spel. Kleine muis zoekt een huis verscheen in 2006 en is het eerste prentenboek in Nederland van de Tsjechische Petr Horácek (Praag, 1974).


Wij proberen altijd een voor de kinderen bekende persoon te laten voorlezen. Zo zijn de burgemeester, prins carnaval, de brandweerman al geweest. Vorig jaar kwam er een meer voor de moeders bekende persoon voorlezen, en wel Henkjan Smits.

Dit jaar hebben we er aardig wat moeite voor moeten doen. Dat kwam vooral omdat de wijkagent wel wilde komen, maar erg laat aan ons doorgaf dat hij die dag niet kon.
Gelukkig wilde postbode Jan met heel veel plezier komen. Haalde dezelfde dag nog het boek op en kwam vandaag met een afgeladen fiets de bibliotheek in.
Dit keer hadden we de instroom groep (kinderen die net 4 jaar zijn geworden) van de comeniusschool en de tweemaster gevraagd (zo'n 35 kinderen). Postbode Jan (die vroeger ook regelmatig met zijn kinderen in onze bibliotheek kwam) wist het verhaal goed te vertellen, de kinderen regelmatig bij het verhaal te betrekken.
Nadat hij het verhaal had voorgelezen en nog iets over zichzelf had verteld, kregen de kinderen nog een krentenbol en wat limonade.
Gelukkig waren er nog andere boeken in de bibliotheek, zodat de kinderen zelf ook nog een boekje konden opzoeken. Onze knuffels slang, draak en krokodil waren ook erg in trek en er waren zelfs kinderen die een puzzeltje gingen maken.
De kinderen hadden in ieder geval aardig wat pret.
Aan het eind van het bezoek gingen alle kindeen samen met de postbode op de foto. Een leuke herinnering van een gezellige ochtend.

Geen opmerkingen: