zondag 18 mei 2008

nog meer nominaties















Het duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Ik heb het over de komende kinderboekenweek, die dit jaar wordt gehouden van 1 t/m 11 oktober. De nominaties voor de penselen zijn bekend gemaakt.
Zopas werden de nominaties bekendgemaakt voor het Gouden Penseel, de Zilveren Penselen en de Vlag en Wimpels, de prijzen van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek voor de best geïllustreerde kinderboeken. Jaarlijks worden maximaal twee kinderboeken bekroond met een Zilveren Penseel. Daarnaast wordt ook steeds één Gouden Penseel toegekend. Ten slotte kunnen maximum vijf boeken bekroond worden met een Vlag en Wimpel, die geldt als een eervolle vermelding. In aanmerking komen zowel oorspronkelijk Nederlandstalige als vertaalde boeken die het afgelopen jaar verschenen bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij. De zes genomineerde illustratoren zijn dit jaar:
- Charlotte Dematons voor Sinterklaas
- Harriet van Reek voor Letterdromen met Do
- Marije Tolman voor Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis
- Wolf Erlbruch voor De eend, de dood en de tulp
- Sebastiaan Meschenmoser voor Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw
- Audrey Poussier voor Mijn trui
Afgaande op het oordeel van de Leeswelp-recensenten over de genomineerde boeken, kunnen we alvast stellen dat het om een sterke lijst gaat. De winnaar wordt bekendgemaakt op 29 mei in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar tijdens de kinderboekenweek in oktober een tentoonstelling zal lopen rond de bekroonde boeken. Een Gouden Penseel is goed voor 1.361,34 euro. Op 2 juni zal overigens ook bekend gemaakt worden wie de Gouden Griffel wint, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek van het afgelopen jaar.
En het gouden penseel gaat naar..........(even wachten tot donderdag 29 mei 2008)
Er zijn 3 kanshebbers!




Het boek van Dematons heeft al een prijsje gewonnen.

Geen opmerkingen: