zondag 18 mei 2008

Anton kan toveren

Ik ben nog bezig met het voorlezen van het boekje " kleine muis zoekt een huis" , maar de winnaar van de nominaties voor het prentenboek van het jaar (2009) is alweer bekend. Het is het boekje " Anton kan toveren" . Het boekje is geschreven door Ole Könnecke.
De volledige infomatie luidt als volgt:
Anton kan toveren van Ole Könnecke is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2007 zijn verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2009 (van woensdag 21 januari t/m zaterdag 31 januari). Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuter en verwerking in hun spel na het voorlezen. Anton kan toveren, een uitgave van Gottmer, is het tweede prentenboek in Nederlandse vertaling van de Duitse Ole Könnecke (Sweden, 1961). In 2006 verscheen ook een prentenboek over Anton, getiteld Anton en de meisjes.

De Nationale Voorleesdagen 2009 starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 21 januari. Deze elfdaagse campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2009 voor de zesde keer plaats. De tien titels voor De Nationale Voorleesdagen 2009 zijn (alfabetisch, op auteursnaam):

* Welterusten Dikkie Dik van Jet Boeke (Gottmer)
* Muis in het ziekenhuis van Lucy Cousins (Leopold)
* Eén muisje kan geen optocht zijn van Lida Dijkstra (Gottmer)
* Broertjes van Mylo Freeman (Maopé)
* Balotje op vakantie van Yvonne Jagtenberg (Leopold)
* De Lamboeroe van Diana Kimpton (De Vries-Brouwers)
* Anton kan toveren van Ole Könnecke (Gottmer)
* Aankleden met Fien en Milo van Pauline Oud (Clavis)
* Mijn trui van Audrey Poussier (Van Goor)
* Waar is papa van Marianne Witvliet (Mozaïek Junior).
Bron: persbericht CPNB

Anton heeft een echte, zij het iets te grote, toverhoed en gaat op pad om zijn kunsten te laten zien. De boom wegtoveren lukt niet, die is te groot. Eerst maar eens oefenen met iets kleiners: een vogeltje. Anton tovert, de hoed zakt over zijn ogen, en… de vogel is weggetoverd! Daar komt Lucas aan. Lucas gelooft niet dat Anton kan toveren. ‘Kan je echt niet,’ zegt Lucas. ‘Kan ik echt wel,’ zegt Anton, ‘ik tover jou weg!’ Anton tovert, de hoed zakt over zijn ogen, en… Lucas is weggetoverd! Het allerleukste van het voorlezen van dit verhaal, naast de prachtige illustraties, is dat kinderen zien wat Anton niet ziet, namelijk dat het vogeltje wegvliegt en Lucas gewoon doorloopt. Kinderen zullen keer op keer willen laten horen dat zij wél doorhebben hoe Anton tovert.

Kijk hier als je het boekje wilt kopen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig boek
Vol met humor en de kinderen reageren er fantasisch op. Want die zin inderdaad meer dan anton ziet. Echt een leuk boe om ook de kinderen uittedagen die normaal niet veel zeggen in de groep.

een peuter juf

biebchessbiker zei

Dank je juf. Met de nationale voorleesdagen 2009 gaat een politieagent dit boek bij ons in de bilbiotheek voorlezen aan peuters. In april/juni 2009 komen alle andere peuterspeelzalen aan de beurt, Ik ben benieuwd!