donderdag 22 mei 2008

Céline-Miatta Sutorius Nationale Voorleeskampioen 2008

De kinderboekenweek is de start voor de nationale voorleeswedstrijd.

De scholen werken dan hun scholenkampioenschap af. Ik mag daar al weer een tijdje bij de " Tweemaster" als jury lid bij zijn. De winnaar gaat dan door naar de regionale voorronde. De winnaars van de verschillende regionale voorronden gaan dan naar de provinciale voorronde en alle winnaars van de regionale wedstrijden gaan naar de finale. Dit jaar was het voor de 15de keer!

Woensdag 21 mei streden in het Muziekgebouw aan ´t IJ in Amsterdam de twaalf provinciale winnaars van de (Nederlandse) Nationale Voorleeswedstrijd om de titel van De Nationale Voorleeskampioen. Winnares werd Céline-Miatta Sutorius uit Den Haag. Ze las voor uit Wie niet weg is wordt gezien van Ida Vos.
Het persbericht luidt als volgt:
Céline-Miatta Sutorius uit Den Haag heeft woensdag 21 mei de vijftiende landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen die in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad werd gehouden in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Zij mag zich nu De Nationale Voorleeskampioen 2008 noemen. Céline-Miatta Sutorius ontving de voorleestrofee uit handen van Bas de Leeuw, De Nationale Voorleeskampioen uit 2007. Tijdens de finale las Céline-Miatta Sutorius voor uit het boek Wie niet weg is wordt gezien (1981) van Ida Vos.
De jury, bestaande uit Lydia Rood (schrijfster), Achmed Akkabi (acteur Het huis Anubis en presentator Avro’s KunstQuest), Patrick Martens (acteur Zoop en presentator Supernick) en Milouska Meulens (presentatrice Jeugdjournaal) kozen Céline-Miatta Sutorius als winnaar omdat zij met haar voortreffelijke voordracht de zaal muisstil kreeg. De jury was unaniem in haar keuze. Céline-Miatta Sutorius zit op de Obs. Archipel in Den Haag. Als tweede eindigde Isabelle Vrijmoed uit Almere (Flevoland) en als derde Niels Gercama uit Maarn (Utrecht). Alle finalisten ontvingen een oorkonde en een boekenbon.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor de twee hoogste groepen van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de openbare bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

De andere finalisten waren:
Eline Dekker van Basisschool de Korenaer uit Oss (Brabant)
Isabelle Vrijmoed van basisschool De Loofhut uit Almere (Flevoland)
David Meyer van Basisschool Leuken uit Weert (Limburg)
Niels Cercama van Basisschool De Ladder uit Maarn (Utrecht)
Naomi Remijn van Obs. t Kofschip uit Zierikzee (Zeeland)
Jolanda de Jong van CBS Eben Haezer uit Ureterp (Friesland)
Marieke Nuhn van Basisschool De Wetelaard uit Doesburg (Gelderland)
Anna de Cock van Basisschool Vogelweid uit Schagen (Noord-Holland)
Anniek Haagsma van Obs. t Eenspan uit Emmen (Drenthe)
Daphne Klerk van CBS Van Panhuys uit Leek (Groningen)
Noa Kind van Prins Clausschool uit Steenwijk (Overijssel)

De twaalf provinciale finalisten lazen hun favoriete fragment uit een boek voor. Populair waren Francine Oomen, Carry Slee en Jacques Vriens. Van de laatste werd uit het boek Achtste-groepers huilen niet het vaakst van alle titels voorgelezen, op de voet gevolgd door Hoe overleef ik de brugklas van Francine Oomen.
Tijdens het laatste onderdeel van de wedstrijd lazen zij met elkaar een verhaal voor.
In dit jubileumjaar heeft een recordaantal van 84.370 kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool deelgenomen aan De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal werden 3.144 kinderen voorleeskampioen op hun basisschool. Tijdens de finale vanmiddag strijden de 12 provinciale voorleeskampioenen om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2008. Ter gelegenheid van het jubileum zijn van de oud-kampioenen van 1994 tot 2007 videoportretten gemaakt waarin zij een 'Boek in 1 minuut' vertellen. Bovendien ontvangen alle deelnemende scholen ter gelegenheid van de 15e editie een voorleesboek dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld. Het jubileumboek " Het januari-meisje en andere verhalen" bevat 12 verhalen die ieder betrekking hebben op een maand van het jaar. Dit boekje is ook bij ons in de bibliotheek aanwezig.

Geen opmerkingen: