zaterdag 17 mei 2008

de gouden strop 2008




Afgelopen week zijn de nominaties bekend gemaakt voor de gouden strop 2008.
In een live tv-uitzending van Goedemorgen Nederland zijn op 9 mei 2008 de vijf nominaties voor de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, bekendgemaakt. De 77 boeken die door de uitgevers zijn ingezonden, werden beoordeeld door een jury die bestaat uit de voorzitter Ad Scheepbouwer (voorzitter Raad van Bestuur KPN) en de leden Kim Moelands (recensent bij Ezzullia), Jeanine Snertring (The Read Shop), Bart Holsters (Vlaams schrijver en recensent) en Elsbeth Etty (redacteur en criticus NRC Handelsblad en bijzonder hoogleraar literatuurkritiek aan de VU).

Deze jury nomineerde de volgende boeken:
* Lieneke Dijkzeul, Koude lente (Anthos)
* Charles den Tex, Cel (De Geus)
* Jac. Toes en Thomas Hoeps, Kunst zonder genade (De Geus)
* Simone van der Vlugt, Blauw water (Anthos)
* Simon de Waal, Pentito (Lebowski)
De prijs wordt uitgereikt op 3 juni tijdens The Power of Plots - Avond van het Spannende Boek in de Melkweg te Amsterdam, die dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd ter gelegenheid van Juni – Maand van het Spannende Boek. Ad Scheepbouwer zal de winnaar bekendmaken. Die ontvangt uit handen van Karin Slaughter 10.000 euro en een sculptuur.

Een nominatie gaat dus naar Simon de Waal, en dat is voor mij wel een heel bekende. Samen met zijn vrouw Mieke en zijn dochter Sascha en zoon Yanick komt hij al jaren bij ons in de bibliotheek. Hij woont ook in Naarden.
Zijn boek " pentito" werd toevallig gisteren bij ons in de bibliotheek, door mij uitgeleend. Uiteraard heb ik verteld dat het boek genomineerd was voor de gouden strop dit jaar. Ik zou horen wat ze er van vond! Een recensie staat hier. Het boek vraagt om een verfilming!
Wat heeft hij allemaal gedaan?

In 2005 verschijnt zijn eerste boek, de thriller 'Cop vs. Killer'. Het boek wordt lovend ontvangen en wordt genomineerd voor beste thriller in Nederland (Gouden Strop) en België (De Diamanten Kogel). Wij hebben een gesigneerd exemplaar van hem gekregen en deze is dus alleen in onze bibliotheek aanwezig! In 2007 is de opvolger van Cop vs Killer verschenen, genaamd 'Pentito'. Pentito is gebaseerd op ware gebeurtenissen, omtrent een Italiaans lid van de mafia, die in Nederland verklaringen aflegt.
Hij ontving ook een Gouden Kalf voor het beste scenario.
Meer informatie staat op zijn eigen website. Ik zou daar zeker even kijken.
Hieronder staat een aflevering van " het gesprek" met Simon de Waal :





Wil je meer weten over misdaad kijk hier dan eens, of kijk eens wat er allemaal op de tv aan detectives verschijnt.......
Voor de actualiteit kun je hier terecht.

En nu maar hopen dat onze Simon het dit keer wel wint!

Geen opmerkingen: