maandag 24 maart 2008

tweelingen

Heb gisteren eerste paasdag gebarbecued bij de familie van mijn tweelingbroer. Samen met mijn moeder. Lekker gegeten met ijs toe, en gepraat over vroeger en ook over nu!
Zoals over dit programma!
Ik ben inderdaad de tweede van een tweeling. Mijn broer was 15 minuten eerder klaar met kaarten!
Toevallig was er pas nog een stukje over tweelingen op het jeugdjournaal.

Het klokhuis heeft er een dossier van gemaakt.
Vroeger werden tweelingen gezien als een groot mysterie. De Oude Grieken dachten dat de ene helft van een tweeling sterfelijk was en de andere onsterfelijk. En in de bijbel staat dat de ene helft van een tweeling goed is en de ander kwaad…
Marjanneke heeft een website gemaakt dat heet tweelingenonderzoek.nl. Deze site is geboren toen ze in 2004 begon aan een werkstuk voor de middelbare school. Inmiddels is dat werkstuk al een tijd afgerond, maar het verslag en het onderzoek(je) zijn op de website terug te vinden. En de informatie (ervaringen) kan door iedereen die dat kan en wil worden aangevuld.
De vrije universiteit heeft in 1987 het nederlands tweelingen register (NTR) opgericht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.
En Daphne heeft haar spreekbeurt ook op internet gezet voor haar meester en klasgenootjes.

Je kunt natuurlijk ook altijd informatie vinden (of zoeken) in de vrije encyclopedie, de wikipedia. Nu heb je pech, want dit artikeltje gaat over het sterrenbeeld!
Hier kun je lezen wat het doel van wikipedia is.
Je moet goed in de gaten houden dat iedereen er iets op kan zetten, waardoor Wikipedia geen garantie kan geven wat betreft de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie.
Er is ook een tweeling-vereniging:
De Nederlandse Vereniging van Tweelingen . Ze organiseren bijeenkomsten, lezingen en reisjes.

Caroline Tensen heeft in 2005 bij de Tros nog een aantal uitzendingen gewijd aan tweelingen in de "tweelingtest", en nu is er bij de Tros sinds 13 maart j.l. Twinzz.
In Twinzz gaat Ferdi Bolland op zoek naar drie getalenteerde tweelingen om daar een popgroep van te maken. Ze winnen een platencontract en moeten daarna Nederland (en misschien wel de hele wereld) veroveren. De kandidaten (16 tot 36 jaar) dienen ook qua uiterlijk, motoriek, persoonlijkheid, gedrag en smaak op elkaar te lijken.
Er zijn nu twee uitzendingen geweest.
Bekijk uitzending 1 en 2 maar eens! Dan zijn we weer bij.


Maar natuurlijk kun je ook terecht in de bibliotheek. Tik op onze website bij "zoeken in onze catalogus" het woord tweelinge maar in. Je kunt gaan zoeken naar boeken of een ander materiaal soort. Je kunt zoeken naar informatieve- of verhalende boeken, want er zijn natuurlijk heel veel bekende jeugdboeken waar tweelingen in voorkomen. Wat dacht je van de "kameleon" , "de olijke tweeling", "Saskia en Jeroen", "erge Ellie en nare Nellie", "Iris en Michiel" om er maar een paar te noemen. Al de belevenissen van deze tweelingen zijn in boeken te lezen en te leen in de bibliotheek!

Natuurlijk hebben wij ook wel het een en ander beleeft. We hadden toen we klein waren (bijna) altijd dezelfde kleren aan. Op de lagere school (we hebben niet op de basisschool gezeten) zat er bij ons in de klas nog een tweeling (Marijke en Jolanda), die waren echt een één eiïge tweeling, wij waren minstens twee eiïg!
En toen we naar de Havo gingen werd ons gevraagd of we bij elkaar in de klas wilden blijven of niet. Ons maakte het niet uit, maar goed uiteindelijk wilden we wel bij elkaar blijven, dus...............kwamen we niet bij elkaar!

Geen opmerkingen: