vrijdag 7 maart 2008

Harry Potter


Vandaag kwamen drie groepen 5 van de Godelindeschool naar "Zweintheek". Een filiaaltje van Zweinstein, de beroemde school waar Harry Potter zijn lessen volgde.
Om in de wereld van Harry Potter te kunnen komen moesten de kinderen wel eerst het wachtwoord zeggen. Ondanks dat het toch wel een moeilijk wachtwoord was, wisten alle kinderen het wachtwoord, zodat iedereen naar binnen mocht.
Zoals alle Harry Potter lezers en kijkers (de films) weten worden alle nieuwe leerlingen door de Sorteerhoed ingedeeld en komen ze op één van de vier afdelingen terecht. Kijk maar waar jij terecht zou komen? Ken je trouwens de tekst van de hoed? Of deze?
De eerste is makkelijk, die komt uit de "steen der wijzen", maar een vraag voor de lezer: uit welk deel komt de tweede tekst van de sorteerhoed?


Eénmaal ingedeeld, gaan de kinderen aan de slag. Ze moeten samenwerken, kijken wie wat goed kan, zich aan de regels houden, afspraken nakomen. In een uur tijd komen ze heel wat tegen, en wordt er natuurlijk begonnen met het geven van punten en strafpunten. Wil je wat meer van de boeken of van de wereld van Harry Potter weten, alles is op internet te vinden.

Ze krijgen heel verschillende opdrachten waar ze bijna een maand de tijd krijgen om te doen, maar twee dingen moesten ze dit uurtje al regelen: een armband in de juiste kleur en een afdelingshoofd die verantwoordelijk is voor wat de groep doet of misschien juist niet doet!
Natuurlijk mogen ze een spelletje doen en kunnen ze zich wagen aan een quiz.
Op een aangeven tijd lees ik een fragment uit een deel van Harry Potter voor en moeten zij raden uit welk deel dat is. O ja, de afdelingen die te laat op deze "kennis over Harry Potter" les waren kregen natuurlijk strafpunten. Andere lessen zijn hier te vinden.
Over een maand kom ik als afsluiting op school en moeten alle afdelingen een zelf bedacht en gemaakt liedje zingen en één van de twee (uiteraard het leukste) versjes (limmericks) voordragen. Alle juffen (sorry professoren) geven dan de laatste punten voor de wisselbokaal. Welke afdeling wint er dit jaar? De vorige jaren, hoe kan het anders was het Griffoendor! Hoe zat het ook al weer in het echte boek van Harry Potter?

Maandag komen de drie groepen 6 van de Godelindeschool. Ik hoop dat ze net zo enthousiast zijn als alle kinderen van groep 5 en net zoveel plezier hebben, want dat is uiteindelijk de bedoeling van dit alles......

Geen opmerkingen: