donderdag 13 maart 2008

Hans Hagen wint Woutertje Pieterse Prijs


De Woutertje Pieterse Prijs 2008 gaat naar Hans Hagen. De jury onder leiding van Femke Halsema vond zijn boek 'Verkocht' het beste jeugdboek van vorig jaar. Naast een oorkonde ontvangt de 52-jarige Hagen vijftienduizend euro.

'Verkocht' gaat over de 4-jarige Pakistaan Yaqub, die door zijn ouders aan een rijke sjeik in Dubai wordt verkocht. Die leidt hem onder dwang op tot kamelenjockey. De jury spreekt over een 'indrukwekkend avontuur met ontberingen, eenzaamheid en kleine-jongetjes-moed'.

Het is niet voor het eerst dat Hagen wordt bekroond voor zijn jeugdliteraire werk. In 2004 kreeg hij voor 'De dans van de drummers' de Gouden Griffel en verder ontving hij vier Zilveren Griffels. Voor 'Verkocht' werd de oud-leraar eind vorig jaar ook al de Glazen Globe toegekend, een literatuurprijs voor het beste aardrijkskundige jeugdboek. Hagen, die ook meewerkte aan verschillende radio- en televisieprogramma's, schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk.


De Woutertje Pieterse Prijs, genoemd naar het gelijkname jeugdboek van Multatuli, wordt jaarlijks uitgereikt. De eerste winnaar in 1988 was Imme Dros. Vorig jaar ging de prijs naar Harm de Jonge voor 'Josja Pruis'. Andere laureaten zijn Paul Biegel, Joke van Leeuwen, Guus Kuijer, Toon Tellegen en Edward van de Vendel.
Alle bekroonde titels staan hier.

Geen opmerkingen: