zondag 16 maart 2008

Een offer in het schaakspel


Het schaakspel is niet alleen weten wat de verschillende stukken mogen en een aantal zetten achter elkaar doen (hier is een site voor kinderen om het schaken een beetje te leren). Nee, het is de bedoeling dat je een aantal zetten doordenkt.

Tom kwam in een spaanse opening wat in de verdediging. Ik speelde bewust op de 15de zet g4 om druk te houden. Tom kwam met toen (zie stelling) een offer, maar na de wedstrijd hebben we alles bekeken en bleek dat hij altijd dat stuk achter bleef. Een geniepig zetje (20. ..... Lg6, gevolgd door Lh5) kon ik met Pg5 eenvoudig parreren en was de partij eigenlijk over. Na een blunder op de 30ste zet (30. ..... Pe4) was het afgelopen.

Op de eindstelling is te zien dat Tom gewoon twee stukken achterstaat. Wil je de partij naspelen, de zettenverloop staat hier ook.



Wil je thuis een partijtje tegen de computer spelen, download dan dit programma, installeer het.

Op het bureaublad verschijnt een ikoontje. Klik er op en speel Het is wel een frans programma, maar heel eenvoudig te gebruiken. De stukken verplaats je met je muis. Klik met de muis op het stuk wat je wilt verplaatsen. Hij geeft dan elke keer zelfs aan waar je allemaal met het stuk wat je speelt naar toe kunt (de vakjes worden rood). En win je van de computer, dan verdien je applaus! Je kunt zelfs met horloge (= klok) spelen.
Veel plezier en succes. Ik heb ook even een spelletje gespeeld en applaus verdiend!

Geen opmerkingen: