woensdag 20 februari 2008

Cito op de Tweemaster


Vorige week was de cito-toets op alle basisscholen in Nederland, zo ook op de scholen in Naarden. Vlak ervoor waren de groepen van de Tweemaster nog in de bibliotheek geweest, dus konden ze allemaal een strip extra meenemen, voor als er tijd over was. Dit jaar kwam de Tweemaster ook in de belangstelling vanwege het groot aantal kinderen die problemen hebben met lezen. Kinderen met dyslexie. Zij krijgen de toets voorgelezen of in vergrote versie aangeboden. Tijdens de citotoets is er gefilmd voor het jeugdjournaal. Het filmpje was op woensdag 13 februari op het jeugdjournaal te zien. Ik heb van het fragment over de Tweemaster een filmpje gemaakt.
De kinderen in het fragment ken ik alemaal en komen naast de klassenbezoeken ook alleen regelmatig in de bibliotheek. We hebben samen met de ouders veel geprobeerd om ze toch te helpen met het lezen. Alles wat je doet, waar je moeite mee hebt, vind je vaak niet leuk! Ik ken ze al van jongs af aan.
Tevens geeft het mooi aan wat voor problemen kinderen met dyslexie kunnen hebben met lezen.


Een hele leuke site is de dyslexieweb.nl, dé website door en voor mensen met dyslexie! Tevens heeft Balans een speciaal steunpunt voor dyslexie. Er is ook een vereniging voor dyslectische mensen.
En je kunt anders ook nog kijken op een dochterpagina van de startpagina.
Tegenwoordig is er heel veel bekend over leesproblemen, wordt er ook veel gedaan (in onze jeugd was dat heéééeel anders!) voor de kinderen die deze problemen hebben, zoals dus het luisteren naar de Cito-toets.

Geen opmerkingen: