zondag 12 juni 2016

Illustratrice Fiep Westendorp groots geëerd met eigen jaar


De tekeningen van haar hand, onder meer Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Pim & Pom, gaan al generaties lang mee en zijn nog altijd erg populair. "Het werk van Fiep is tijdloos", zegt Gioia Smid, directeur van Fiep Amsterdam bv, die haar werk beheert. "Haar tekeningen zijn niet aan mode onderhevig. Een muts is bijvoorbeeld een Fiepmuts."



 
 
Het is in december honderd jaar geleden dat de succesvolle tekenaar Fiep Westendorp is geboren (17 december 1916 in Zaltbommel) en daarom begint zaterdag het zogenoemde Fiepjaar. Zij krijgt een eigen expositie in museum Meermanno in Den Haag.
Met een expositie in Museum Meermanno in Den Haag begint zaterdag officieel het Fiepjaar, een jaar vol activiteiten dat tot eind 2017 duurt.
Portret Fiep Westendorp door Bob BronshoffIn de expositie in Den Haag wordt volgens de samenstellers een kant van de illustratrice Fiep Westendorp (1916-2004) belicht die weinig mensen kennen. "Ze maakte bijvoorbeeld ook hilarische tekeningen voor reclamecampagnes, affiches en boekomslagen."

http://data.meermanno.nl.s3.amazonaws.com/_images/2016/04/_preview/47627-fiep-100-logo.jpgDubbeldekker

Naast nooit eerder vertoond werk, is ook het karretje van Pluk van de Petteflet te zien en het bad van Floddertje.
Verder gaat de komende tijd de 'Fiep-bus' op pad naar zeker vijftig theaters, festivals, bibliotheken en scholen. Deze Engelse dubbeldekker oldtimerbus is zowel van binnen als van buiten gedecoreerd met het werk van Westendorp.
 Red double decker London bus isolated on white with a clipping path

Fiep-restaurant

In het voertuig kunnen kinderen onder meer spelletjes doen met bekende karakters uit haar werk. Daarnaast is er het Fieperdefiep-festival, met meerdere theatervoorstellingen en eind van dit jaar opent in Amsterdam Fiep's restaurant, met gerechten die zijn geïnspireerd op haar illustraties.
Hoewel de meeste figuurtjes in haar zestigjarige carrière onveranderd zijn gebleven, heeft Westendorp Jip en Janneke in de jaren zeventig aangepast.

Herkenbaar

"De oorspronkelijke Jip en Janneke maakte ze in de jaren vijftig", weet Smid. "De verhaaltjes waren destijds bedoeld voor oudere kinderen, om zelf te lezen. Maar toen de doelgroep steeds jonger werd, is ze ze opnieuw gaan tekenen."
De stijl van de illustratrice is volgens Smid heel herkenbaar. "Je weet precies welke tekeningen van Fiep zijn. Het is een stijl die zich van alle anderen onderscheidt." Mensen zeggen wel eens dat ze een 'Fiep-tekening' hebben gemaakt. "Maar je ziet meteen dat het niet van haar is. Je kunt dat niet nadoen."

Nog wat andere feiten over Westendorp van na haar dood in 2004:

Tekeningen Fiep Westendorp op Kinderpostzegels 

Katten van Fiep Westendorp krijgen film 

Jip en Janneke krijgen eigen tijdschrift

Meer over haar is te lezen (en te zien!) op haar eigen site
Fiep Westendorp heeft vele duizenden illustraties gemaakt. Het grootste deel daarvan is tijdens de afgelopen jaren gerestaureerd en gedigitaliseerd. De originele werken zijn nu en dan te bewonderen tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De illustraties zijn vooral bekend van de boeken, maar verschijnen ook op de televisie, in theater en bioscoop.
 treindierendagPPOUD276

Geen opmerkingen: