maandag 3 november 2008

Thema kinderboekenweek 2009 is........aan tafel


Het thema van de Kinderboekenweek van volgend jaar is "Aan tafel!-eten en snoepen". Eten en snoep hebben altijd al een rol gespeeld in kinderverhalen, zoals in het sprookje Hans en Grietje. Daarin woont de heks in een huis van snoep. De winnaar van de Gouden Griffel van dit jaar, Jan Paul Schutten, schrijft het kinderboekenweekgeschenk. Op de weblog van Schutten is het volgende te lezen:
" De Kinderboekenweek 2009 wordt de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto Aan tafel! – eten en snoepen in kinderboeken zullen boeken centraal staan waarin door kinderboekenauteurs bedacht eten een rol speelt.
Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. Het wordt een non-fictie boek over eten. De 55ste editie van de Kinderboekenweek is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober 2009."
Op de site van het CPNB is het volgende te lezen:
"De CPNB heeft vandaag bekendgemaakt dat de Kinderboekenweek die volgend jaar wordt gehouden van woensdag 7 tot en met zaterdag 17 oktober, het motto Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken meekrijgt. Daarbij gaat het om voedsel en snoep dat door kinderboekenschrijvers is bedacht. Het Kinderboekenweekgeschenk sluit daarbij aan. Jan Paul Schutten schrijft een non-fictieboek over eten.
Pareltjespap
Als appetizer geeft de CPNB al enkele voorbeelden van lekkers dat door schrijvers is bedacht, zoals de ‘Smekkies in alle Smaken’ in de Harry Potter-boeken, de hasselbramenjam in Puk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en de snoskommers in De GVR van Roald Dahl. En dan zijn er de boeken waarin fonteinen wijn en limonade spuiten, het snoep regent en de huizen van koek zijn, zoals Het Boek van Luilekkerland (1912) van Chr. Van Abkoude. Zelfs pap kun je zo lekker maken dat de hele klas wil komen eten, zo leren we in Pareltjespap is voor prinsessen (2006) van Imme Dros."

alvast eet smakelijk!

Geen opmerkingen: