dinsdag 4 november 2008

Douschka Meijsing wint de AKO-literatuurprijs 2008.



Ik lees net dat Meising de AKO-literatuurprijs 2008 heeft gewonnen en wel met haar roman Over de Liefde. Dat zei juryvoorzitter Wim Deetman in het televisieprogramma Pauw & Witteman vanuit het Kurhaus in Scheveningen. De winnaar ontving een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.
Meijsing schrijft in haar boek over haar eigen ervaringen met jeugdliefde, vriendschap en vooral over de lesbische liefde. De jury typeerde haar werk als hard en scherp, maar tegelijkertijd ook liefdevol, spannend en humoristisch.
Naast Meijsing dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Machiel Bosman met Elisabeth de Flines, Thomas Lieske met Dünya, Bianca Stigter (De ontsproten Picasso), Chris de Stoop (Het complot van België) en Leon de Winter (Het recht op terugkeer).
Tip-/Toplijst
De jury had uit een aanbod van 346 Nederlandstalige boeken in het genre "literair proza voor volwassenen" eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de 'tiplijst'. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk op de 'toplijst'.
Het juryrapport van de boeken op die toplijst vind je hier.

Geen opmerkingen: