maandag 29 september 2008

Simon de Waal wint de gouden kogel 2008


Ik had het laatst nog met mijn collega erover dat onze Simon genomineerd was voor de gouden kogel 2008, maar ik was helemaal vergeten om te kijken naar de uitslag en een stukje hier over te schrijven. Gelukkig haddenwe het er vanmiddag weer over, dus ik kan mijn fout goed maken ook al is het een tikkeltje laat.
In nederland hebben we een jury, waarbij de boeken van de latere winnaar bij ons amper uit de kast komen, in Belgie hebben ze er een stuk meer verstand van en kiezen ze een boek dat bij ons veel wordt gelezen. Ze noemen het degelijk vakwerk!

Op de site van Simon de Waal zelf is het volgende te lezen:
"Simon de Waal heeft de belangrijkste boekenprijs voor misdaadliteratuur in België – De Diamanten Kogel – gewonnen. Donderdagavond 18 september werd hem de door internationaal vermaard kunstenaar Wim Delvoye vervaardigde sculptuur, een zilveren boksbeugel van 500 gram met vier diamanten van 0,35 ct elk, overhandigd.
De Waal won de prijs voor zijn thriller Pentito, een razend knap vertelde pageturner over een Italiaanse spijtoptant van de maffia die naar Nederland is gevlucht. Bijzonder aan de thriller is dat deze gebaseerd is op ware gebeurtenissen en dat de auteur – in het dagelijks leven werkzaam bij de afdeling zware misdaad van de Amsterdamse politie – de zaak zelf ‘gedraaid’ heeft. Pentito was dit jaar ook genomineerd voor De Gouden Strop, de belangrijkste prijs in Nederland voor misdaadboeken. Andere genomineerden voor De Diamanten Kogel 2008 waren Charles den Tex, Escober, Felix Thijssen, Aad van den Heuvel en Patricia van Mierlo.

Deze week werd ook bekend dat Simon de Waal een bijzonder boek zal publiceren, in samenwerking met Appie Baantjer. Deze ‘Baantjer & De Waal’ zal in het voorjaar van 2009 verschijnen bij Uitgeverij Lebowski. Appie Baantjer publiceerde in september 2008 zijn laatste boek over ‘De Cock met C-O-C-K’: tevens verscheen een biografie over zijn leven en werk. Baantjer en De Waal kennen elkaar al 25 jaar: als rechercheurs bij de Amsterdamse politie en omdat De Waal vaste scriptschrijver van Baantjer als televisieserie is.
In de zomer van 2009 verschijnt ten slotte ook een ander initiatief van Simon de Waal: Summercrime, een verhalenbundel met de beste Nederlandse en Vlaamse auteurs, die allen een door Simon bedachte openingsscène zullen uitwerken."
Meer kun je hier lezen.

Simon van harte gefeliciteerd, we wisten dat het er aan zat te komen, nu nog in Nederland!

Geen opmerkingen: