zaterdag 18 oktober 2008

een nuttige overwinning

Had Anand zijn derde partij tegen Kramnik al gewonnen (analyse van alle partijen vind je hier), vrijdag begon het eerste achttal van MSK aan de eerste bondswedstrijd. Vanwege een file kwamen de tegenstanders wat later, maar MSK is een sportieve club, dus ipv het aanzetten van de klokken om 20.00 uur, wat reglementair gebeuren moet, wachtte wij gewoon tot alle spelers van Es 80 binnen waren, dus 20 minuten later. Qua rating waren ze iets beter, maar hun topborden waren niet mals.
De start was in ieder geval niet goed, want Dolf rocheerde de verkeerde kant op en kwam direct in de moeilijkheden, wat heet, hij kon meteen opgeven! Tim speelde weer zijn geliefde gambietje, maar ipv een betere stelling (wat eigenlijk de bedoeling is van een gambietje, die je natuurlijk ook kunt weigeren!) stond hij in een mindere stelling dus gewoon een pion achter! Zijn tegenstander die na een aantal (schaak)rustjaren dit seizoen weer was begonnen wist hier goed van te profiteren. Invaller Peter speelde tegen een andere invaller, dus beide spelers waren blij met een half puntje.
Duidelijk was wel dat de topborden er goed voor stonden. Met Tom had ik afgesproken dat hij de remise zou houden, en dat ol met zwart voor de winst ging! En zo gebeurde het ook. Tom pakte een remise en ik had na 20 zetten een hele goede, zo niet gewonnen stelling! Marc pakte een pion mee en stond beter. Wat ik begrepen heb, heeft hij de winnende zet over het hoofd gezien. Dus werd het een remise.
Rond half twaalf was dus de stand 1,5 - 3,5 achter, met alleen de borden 1,2 en 3 nog aan de gang.
Ben gaf pardoes een kwaliteit weg, maar wist wel een gevaarlijke vrij pion te creeren, die uiteindelijk dodelijk bleek!
Walter speelde weer eens een sterke wedstrijd, bleek zijn tegenstander handenvol werk te geven bij de opening, achtervolgde zijn dame en wist de partij prima af te maken. Deze partij was meteen beslissend, want even daarvoor had ik in tijdnood de partij gewonnen, een partij die ik op de 22ste zet al had kunnen winnen. Echter na twee sterke zetten bleek ik een wat eenvoudige zet te vergeten. Nu kwam ik een kwaliteit voor, maar deed daarna een zeer zwakke zet!
Al met al een knappe overwinning op een team dat vorig seizoen naar deze klasse promoveerde, dus meteen ook een nuttige overwinning. (2 jaar geleden werden we met het viertal tegen bijna dezelfde spelers, Wastiaux speelde ipv vd Eijnde, verslagen met 2,5 - 1,5!)
Een goed begin is het halve werk............


Bord Thuis Uit Uitslag
1 W. de Loos (1946) V.v.d.Eijnde (1949) 1 - 0
2 B. Wijgers (1937) D.v.d.Eijk (1899) 1 - 0
3 R. de Groot (1993) W. Vrijbloed (1948) 1 - 0
4 T. van Wagensveld (1922) R. van Velden (1818) ½ - ½
5 A Houtman (1711) R. Wastiaux (1831) 0 - 1
6 M. Norden (1654) A. Mank (1794) ½ - ½
7 P. de Bruin (1628) R. van Leeuwen (1629 ½ - ½
8 T. van Zon (1687) H. Junge 0 - 1
4.5 - 3.5

Geen opmerkingen: