zondag 13 februari 2011

briefgeheim


Het is al weer een tijdje geleden dat het boek is geschreven (1973) door Jan Terlouw, maar nu is dan de film er. Pas nog in de bioscoop, maar nu al op mijn weblog!
Met mooie muziek......

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vooruit dan, een samenvatting van het boek op scholieren.com:
Eva heeft het thuis heel erg slecht. Haar ouders maken altijd ruzie om van alles en nog wat. Soms zeggen ze dan wel een week lang helemaal niks tegen elkaar. Eva noemt dat altijd “Het Grote Zwijgen’’. Op een dag als haar ouders weer eens zwijgen tegen elkaar gaat ze naar Jackie en Thomas. Die bedenken een plannetje voor Eva. Eva moet maar eens voor een nachtje verdwijnen. Eva vindt dat geen al te goed idee. Als ze op een keer samen met Jackie en Thomas door de heg naar hun buurman kolonel Brandsema gaan, vindt Eva een brief in de struiken. Op de brief staat:’De Heer AG van Pasen, Prinses Margrietlaan 23, Nunspeet’, en groepen van losse letters. Later als haar ouders weer eens ruzie hebben besluit ze te toch maar mee te doen aan het plannetje.


Op vrijdag als Jackie en Thomas weg zijn gaat eva uit school naar hun zolder om zich daar te verstoppen. Maar als Jackie en Thomas thuis komen is Eva verdwenen. Eva haar ouders worden op de hoogte gebracht en voelen zich schuldig. Thomas vindt tussen de boeken op zolder een groep letters van de brief. Hij kan alleen niet verder puzzelen omdat juf Tijnman op school de brief heeft afgepakt. Op een dinsdag gaat Thomas naar zolder en ziet ineens eva op het bed liggen slapen. Thuis kan Eva zich niks meer herinneren van wat er gebeurd is. De volgende dag op school vertelt ze dat ze de letters op een papiertje had geschreven en de brief terug wou leggen. Maar toen ze bij de heg was werd ze gevangen door kolonel Brandsema. Hij vertelde haar dat hij een lid was van het spionagenetwerk en haar vader ook. Uiteindelijk liet hij haar vrij en gaf haar en slaapmiddel zodat ze niet meteen iets zou zeggen.



Op een zaterdag als Jackie en Eva weg zijn gaat Thomas naar de tuin van kolonel Brandsema. Net als Thomas wat wil zeggen ziet hij een zwarte handschoen met een pistool die kolonel Brandsema dood schiet. Hij belt meteen Eva op alles te vertellen. Later als Eva nog even naar de winkels moet voelt ze in haar vaders jaszak één zwarte handschoen. En als haar ouders niet thuis zijn gaat ze op zoek naar de andere zwarte handschoen en vindt ze in haar vaders kistje een pistool. Ze denkt dat haar vader de moordenaar van kolonel Brandsema is. Op een vrije dag gaan Eva, Jackie en Thomas naar het centrum. Als ze een bordje “Nunspeet” zien staan besluiten ze dat ze er heen gaan en alles willen weten. Ze gaan op zoek naar de Prinses Margrietlaan 23. Als ze het gevonden hebben belt Jackie aan bij meneer van Pasen en zegt ze dat hij de groeten moet hebben van kolonel Brandsema. Meneer van Pasen trekt haar naar binnen en vraagt wat ze bedoelt met de ‘kolonel’. Als Jackie snel een smoes verzint wordt hij boos, en zegt hij dat ze liegt. Hij vertelt haar het hele verhaal en ook dat de kolonel dom is geweest. En hij vertelt ook dat de kolonel gelogen heeft, door te zeggen dat haar vader ook lid was van het spionagenetwerk. De kolonel wou dat ze haar vader verdacht.



En dat de kolonel haar nooit had mogen laten gaan en dat hij daarom de kolonel maar vermoord heeft. Dan als meneer van Pasen zich om draait en iets uit de la pakt en dat op zijn hoofd zet, ziet Eva dat hij eigenlijk juf Tijnman is. Daarom wist hij dus alles van die brief en de rest. Dan pakt meneer van Pasen een pistool en richt dat op Eva. Thomas ziet dat en pakt een steen en gooit die tegen meneer Pasen zijn slaap aan. Jackie pakt het pistool en richt dat op meneer Pasen en belt inspecteur de Koning op. Meneer Pasen komt in de gevangenis en alles loopt goed af. Een film van een ander boek van hem, wie kent het niet (bekroond met een gouden griffel), is oorlogswinter. Deze film kwam in 2008 uit. Alle gegevens over de film vind je hier.

Geen opmerkingen: