zaterdag 15 januari 2011

Oud-wielrenner Peter Post overleden


Oud-wielrenner en ras-Amsterdammer Peter Post is in Amsterdam overleden. De wielerlegende werd 77 jaar.

Post won in 1964 de klassieker Parijs-Roubaix en was ook op de baan zeer succesvol in de zesdaagsen. Na zijn actieve carrière werkte hij als ploegleider bij onder meer de vermaarde Raleigh-ploeg en later Panasonic. Post lag al enkele weken in een ziekenhuis en overleed vrijdagochtend om half elf.


De grondlegger van het zogeheten 'totaalwielrennen' ontpopte zich in de jaren zestig tot de 'Keizer van de Zesdaagsen'. Hij won er 65, en boekte op de weg ook ruim honderd overwinningen. Zijn actieve wielercarrière eindigde abrupt na een val begin 1972 in de zesdaagse van Rotterdam.


De Amsterdammer werd vervolgens ploegleider van de TI-Raleigh-ploeg. Na een moeizame start groeide die equipe uit tot de beste van de wereld. De ploeg had met Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Johan van der Velde en Joop Zoetemelk een ongekende zegereeks in klassiekers, wereldkampioenschappen en de Ronde van Frankrijk. Het hoogtepunt was de Tour van 1980 waarin Joop Zoetemelk het 'geel' naar Parijs bracht en de ploeg elf ritten won.

De formatie viel in het najaar van 1983 uiteen op het moment dat Raas de strakke leiding van Post niet meer accepteerde. Post bouwde met Panasonic aan een nieuwe ploeg. Het werd weer een succes, maar de Nederlandse renners die hij aantrok, onder wie Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse, hadden niet zo veel succes als ze bij andere ploegen hadden.



In het najaar van 1992 hield Panasonic het voor gezien. Post stichtte nog een ploeg met de verffabrikant Sigma, maar zijn strakke ideeën over organisatie en discipline kreeg hij er niet in bij de renners. Na twee jaar hield de samenwerking in 1995 op en was Post na 21 jaar ploegleider-af.

Post kwam nog wel achter de schermen in actie als saneerder bij de Farm-Frites-ploeg en in 2005 werd hij nog adviseur van de Rabobank-ploeg. Post kwam pas bij die Nederlandse ploeg toen Raas - met wie hij sinds TI-Raleigh was gebrouilleerd - was vertrokken. De werkzaamheden bij Rabobank waren ook slechts van korte duur.


een aantal termen:
Baanwielrennen
Post was in de jaren 60 een van de beste baanwielrenners ter wereld. Maar ook op de weg was hij op sommige momenten onverslaanbaar.

65 zesdaagsen
Post stond in de jaren 60 bekend als de 'Keizer van de Zesdaagsen'. Hij won er 65, Zijn actieve wielercarrière eindigde abrupt na een val begin 1972 in de zesdaagse van Rotterdam.

100 overwinningen
Post boekte op de weg ook ruim 100 overwinningen. Hij won onder meer de klassieker Parijs-Roubaix. Hij schreef de Hel van het noorden in 1964 op zijn naam.
Geniet nog maar een keer!



T.I. Raleigh
In de jaren 70 en 80 was hij ploegleider van de T.I. Raleigh-ploeg, lange tijd de sterkste ploeg van het peloton. Raleigh had met Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Johan van der Velde en Joop Zoetemelk een ongekende zegereeks in klassiekers, wereldkampioenschappen en de Ronde van Frankrijk.





De Tour van Joop
Het hoogtepunt was de Tour van 1980 waarin Joop Zoetemelk de gele trui naar Parijs bracht en de ploeg elf ritten won. Zoetemelk zegt daar nu zelf over: "Ik had in een andere ploeg misschien ook wel kunnen winnen, dat weet ik natuurlijk niet, maar feit is dat de Raleigh-ploeg bijzonder sterk was. Ik kon bijvoorbeeld veel tijd winnen in de ploegentijdrit."
Met hier het meest merkwaardige fragment tijdens deze tour! Ik zat zelf achter de tv en zelfs daar waren het een aantal minuten van afzien. Ik zal het nooit vergeten....


Wil je alle 12 de overwinningen van deze ploeg in deze tour zien dan kan dat op you tube: hier en hier!

Premier op de fiets
Post was de eerste die een politicus naar de koers haalde. Premier Dries van Agt volgde de Tour de France graag vanuit de ploegleiderswagen van Post.

Raas
De T.I. Raleigh-formatie viel in het najaar van 1983 uiteen op het moment dat jan Raas de strakke leiding van Post niet meer accepteerde. Post bouwde met Panasonic aan een nieuwe ploeg. Het werd weer een succes, maar de Nederlandse renners die hij aantrok, onder wie Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse, hadden niet zo veel succes als ze bij andere ploegen hadden.




Saneerder
Post stopte in 1995 na 21 jaar als ploegleider. Hij kwam nog wel achter de schermen in actie als saneerder bij de Farm-Frites-ploeg en in 2005 werd hij nog adviseur van de Rabobank-ploeg.


Herinneringen aan Peter Post van Dries van Agt, Joop Zoetemelk en een aantal bekende oud-renners!
Een dossier over hem op de telegraaf.

Als afsluiting nog een liedje van ons aller Gerrie Knetemann (de "kneet", overleden in 2004) over de ploeg van Peter Post:

Geen opmerkingen: